Spausdinti

Ir mes visai nejuokaujame - jeigu ko nors paklaustumėte, ar žolės riedulys Latvijoje egzistuoja, tikrai pamatytumėte šypseną ir galvos sukinėjimą į šonus, patvirtinantį, jog tikrai ne. O štai ir didžiausia naujiena - žolės riedulininkai iš viso pasaulio subūrė savo komandą Latvijoje ir rudenį jau planuojame organizuoti bendrą turnyrą! Bet apie viską nuo pat pradžių.

Groep 2

Pirmoji Latvijos komanda

Floris Kant nuotrauka

Jau prieš keturis metus surinkęs žolės riedulio entuziastus draugėn Floris Kant sukūrė pirmąją žolės riedulio treniruočių grupę Rygoje. Floris - medicinos studentas, atkeliavęs pabaigti mokslus į Rygą. Jis gimė ir augo vos 200 metrų nuo žolės riedulio stadiono Olandijoje (Voordaan klubo) ir buvo pripratęs žaisti antroje Olandijos lygoje. Šiame klube jis susipažino ir su Vokietijos U-21 rinktinės kapitonu, kuris išvyko į Rygą studijuoti medicinos ir turėjo pabaigti žolės riedulio karjerą, nes čia ši sporto šaka tiesiog neegzistavo.

Susitikę Rygoje vaikinai pasikalbėjo ir nusprendė pabandyti surinkti žolės riedulio entuziastų grupelę su kuriais galėtų ir toliau treniruotis. Vaikinams pavyko pritraukti tarptautinių studentų, kurie atkeliavo į Latviją studijuoti odontologijos ar medicinos Riga Stradins universitete. Dauguma jų žaidė žolės riedulį savo šalyje ir atkeliavę pas kaimynus nuliūdo sužinoję, kad čia žolės riedulys nėra žaidžiamas.

Entuziastingai pradėję sporto šakos atgaivinimo darbus, vaikinai pripažįsta, kad nebuvo lengva. Floris surado seną futbolo aikštelę Rygos užkampyje, kurioje galėjo treniruotis ir žaisti su naujai suburta komanda nemokamai. Būdami studentai vaikinai negalėjo sau leisti nuomotis prabangių aikštelių miesto centre, keliauti darėsi per toli ir per sunku, net ir labai motyvuotiems entuziastams, o aikštė buvo labai sena ir jau nelabai tinkama naudojimui, tačiau vaikinai nenustojo žaisti.

Spel 1

Treniruotės Latvijoje

Po kurio laiko vaikinai nusprendė pabandyti susitarti su universitetu, jog leistų naudotis savo aikštele ar bent pagelbėtų su kitos aikštelės nuoma. Universitetoatstovai nežinojo žolės riedulio sporto šakos ir tokį prašymą atmetė. Tačiau vaikinai ir toliau žaidė. Bėgant laikui prie jų sukurtos facebook grupės prisijungė daugiau nei 100 narių, žolės riedulio judėjimas Latvijoje augo. Po trijų metų treniruočių, Universiteto atstovai suprato, jog privalo prisidėti pagerinant treniruočių procesą užsispyrusiems kolegoms ir leido naudotis viena iš Rygos centre esančių futbolo aikštelių, kuri yra visai neseniai renovuota, tad puikiai tinka treniruotėms.

Pasakodamas apie dabartinę situaciją Floris itin entuziastingas: „Turime 15 pagrindinių žaidėjų, kurie prie treniruočių prisijungia kiekvieną savaitę, o apie 30 mūsų yra komandos nariai. Esame studentai iš viso pasaulio - Vokietijos, Olandijos, Naujosios Zelandijos, Pietų Afrikos Respublikos, Namibijos, Indijos, Švedijos. Tik Latvijos kolegų vis dar trūksta, tačiau stengiamės populiarinti žolės riedulį savo universitete. Pirmą kartą per keturis metus, šią gegužę, organizavome žolės riedulio turnyrą! Dalyvavo 28 žaidėjai, kuriuos suskirstėme mažesnėmis komandomis po 5 asmenis ir aiškinomės turnyro nugalėtoją! Komandose žaidė ir vaikinai ir merginos, mums puikiai sekasi žaisti mišriose koimandose, nes vieni kitus prižiūrime ir žaidžiame atsargiai. Buvo tikrai šauni diena. Dažniausiai treniruojamės po pusantros valandos kiekvieną sekmadienį. Kiek žinome, esame vienintelė komandas Latvijoje, tad kol kas neturime prieš ką žaisti, todėl labai džiaugiamės, jog riedulys Lietuvoje egzistuoja ir labai džiaugiamės ir laukiame progos rungtyniauti prieš Lietuvos komandas!“

Kolegos turi misiją - mažais žingsneliais žolės riedulio sporto šaką išpopuliarinti Latvijoje, bet iki tol, žadėjo atkeliauti į Lietuvą, kad galėtų pasižaisti ir atgal į Latviją parsivežti daugiau įkvėpimo treniruotėms. Juk kai labai nori, viskas įmanoma, tiesa?