Spausdinti

Ar pamenate rudens turnyrą Kaune skirtą Veršvų gimnazijos 100-mečiui paminėti? Gimnazijos šimtmetis, o Kauno žolės rieduliui - dešimtmetis. Pakamantinėjome Kauno trenerę - Donatą Vaičytę-Martinkienę apie tai, kaip viskas prasidėjo, kokios įsimintiniausios akimirkos ir planai tolimesnei plėtrai. Interviu su trenere skaitykite straipsnyje.

 AL5 2890

Alfredo Pliadžio nuotrauka

Šiuo metu švenčiate dešimtmetį kaip žolės riedulys yra žaidžiamas Kauno Veršvų gimnazijoje, tačiau mums būtų labai įdomu sužinoti nuo ko viskas prasidėjo? Kas paskatino žolės riedulio atsiradimą Kaune?

Žolės riedulys Kaune buvo pradėtas žaisti 2007 metų rudenį. Į Kauno Veršvų vidurinę mokyklą (dabar gimnaziją) atvykęs žolės riedulio federacijos prezidentas Leonardas Čaikauskas ir Kauno  miesto valdžios atstovai: vicemeras Stanislovas Buškevičius ir administracijos direktorius Vygantas Gudėnas, mane, kūno kultūros mokytoją, paragino išmėginti naują sporto šaką - žolės riedulį. Tuo metu turėjau 5-6 klasių mergaičių ir berniukų kvadrato grupes, pasiūlius mokiniams pabandyti žolės riedulį šie mielai sutiko, taip viskas ir prasidėjo. 2008 metais liepos 15 dieną įkūriau žolės riedulio klubą „Veršvai“. Nuo 2009 metų pradėjome dalyvauti žolės riedulio vaikų pirmenybėse. Dirbdama mokykloje kviečiu visus norinčius nuo pradinių klasių lankyti žolės riedulio būrelį. Kviečiu registruotis į sporto mokyklos „Tauras“ žolės riedulio grupes. Visi sportuojantys yra Veršvų gimnazijos mokiniai ir tik nedaug vaikų prisijungė iš kitų miesto mokyklų.

AL5 2903

Alfredo Pliadžio nuotrauka

Kokia jūsų istorija? Kada pati pirmą kartą išbandėte žolės riedulio sporto šaką? Kas paskatino pradėti treniruoti vaikus? Kodėl šis darbas jums yra įdomus?

Aš pati tik kartą esu mėginusi žaisti žolės riedulį kuomet mūsų Kauno Žalgirio rankinio dublerių komanda dalyvavo 1985 metais žolės riedulio jaunių žaidynėse Šiauliuose. Dalyvavo 4 komandos: Vilniaus, Šiaulių, Kauno ir Biržų. Mums pavyko lygiosiomis sužaisti su Biržų komanda (0-0) ir dėl mažesnio praleistų įvarčių skaičiaus, kitose varžybose, mums atiteko III vietos laimėjimas. Buvo labai smagus bandymas atstovauti Kauno miestą žolės riedulio sporto šakoje.

bvcwxqa

Archyvo nuotrauka

Pati buvau ilgametė Kauno „Žalgirio“ moterų rankinio komandos žaidėja, Lietuvos rinktinės žaidėja, tačiau su žolės rieduliu neturėjau nieko bendro. Tik nauja patirtis paskatino pradėti treniruoti vaikus šią sporto šaką. Darbas yra įdomus todėl, kad daug vaikų nori išbandyti šią sporto šaką. Mūsų gimnazija turi gilias futbolo tradicijas, manau todėl vaikai mielai renkasi žolės riedulį, o ne krepšinį.

 
Su komanda aktyviai dalyvaujate ir socialinėje veikloje - bėgimuose, sporto šventėse, kūrėte verslo idėją susijusią su žolės rieduliu, ar tai yra pagrindinė darnios komandos paslaptis?
 
Visada su komandos sportininkais dalyvaujame įvairiose socialinėse veiklose, kad visi sportuojantys plėstų akiratį ir žinias ne vien tik šioje sporto šakoje, kad mes būtume įdomūs, o kartu daryti įvairias veiklas vaikams įdomu. 

22833374 1834664336563456 929780035 o 1

Archyvo nuotrauka - žaidimas sniege

 
Kokios įsimintiniausios akimirkos įvyko per dešimtmetį? Laimėjimai, juokingi nutikimai, džiaugsmingi prisiminimai.

Per gyvavimo dšimtmetį Kaune kasmet vykdžiau respublikinius žolės riedulio turnyrus: „Mes prieš smurtą“,  „Žolės riedulio šventė mokiniams ir jų tėveliams – kūno kultūros ir sporto dienai paminėti“, „Žalgirio loto taurei laimėti“, „Veršvų gimnazijos-100 mečiui paminėti“  labai džiaugiuosi, kad minėtuose turnyruose visada dalyvauja gausus būrys žolės riedulininkų iš visos Lietuvos.

rthjksf

Archyvo nuotrauka - varžybų akimirka

Dalyvaudami  LVŽRL U-12 pirmenybėse ir U-14 pirmenybėse mergaitės ir berniukai yra laimėję sidabro bei bronzos medalius. Dalyvaudami Lietuvos moterų čempionato „B“ diviziono varžybose 2012/13 ir 2013/14 laimėjome sidabro medalius, Lietuvos vyrų čempionato „B“ diviziono varžybose 2015/16 laimėjome bronzos medalius, 2018 metais Lietuvos jaunučių sporto vilčių žaidynėse merginų komanda laimėjo bronzos medalius. 2019 metais LVČ „B“ diviziono uždarų patalpų pirmenybėse laimėjome sidabro medalius. Komandos žaidėjai - Ignas Balbatūnovas, Nedas Lapenka, Tautvydas Arlauskas, Artūras Mikėnas -Lietuvos rinktinės nariai. Ignas Balbatūnovas buvo ir 2017 metų Lietuvos čempionato geriausias žaidėjas.

wertyuio

Archyvo nuotrauka - vienas pirmųjų straipsnių spaudoje

Šiais metais švenčiant gimnazijos 100 metų jubiliejų buvo išleista knyga, kurioje buvo paminėta žolės riedulio sporto šaka ir mūsų laimėjimai.

 
Kokie planai tolimesnei žolės riedulio plėtrai Kaune? Kokia jūsų svajonė Kauno žolės riedulio komandoms?

Stengsimės sudominti šia sporto šaka vis daugiau Kauno miesto mokinių, palaikyti žolės riedulio tradicijas Veršvų gimnazijoje rengiant respublikinius žolės riedulio turnyrus. Planuojame rengti žolės riedulio sporto šakos pristatymus Kauno miesto mokyklų mokiniams ir bendruomenės nariams bei dalyvauti sporto parodose ir įvairiuose projektuose garsinant  žolės riedulio sporto šaką Kauno mieste.

Svajonės komandoms dalyvaujančioms žolės riedulio čempionatuose ir LVŽRL - žinoma, siekti pergalių kiekvienose varžybose ir nenusiminti jeigu nepasiseka.

nrbevwc

Archyvo nuotrauka - komandinės akimirkos

Ko norėtumėte palinkėti Lietuvos žolės riedulio bendruomenei?

Mylėti savo sporto šaką ir raginti jaunimą pamilti ją!

Dėkojame jums už interviu ir linkime nesibaigiančios energijos jūsų darbe ir žolės riedulio sporto šakos plėtroje.