Neretai sulaukiame klausimo, o kaip Europos čempionatuose komandos kvalifikuojamos į aukščiausios lygos varžybas, pavyzdžiui, Olimpines žaidynes? Tad šiandien dalinamės trumpu paaiškinimu apie kvalifikaciją į Olimpines žaidynes 2024 metams ir tolimesnius Europos aukščiausios lygos čempionatus: 

Europos čempionatas 2023 

Auščiausios Europos čempionato varžybos šiais metais vyks 2023 rugpjūčio 18 - 27 dienomis Menchengladbache, Vokietijoje. O čempionatą laimėjusi komanda (vyrų bei moterų) automatiškai bus kvalifikuota rungtyniauti Olimpinėse žaidynėse Paryžiuje, Prancūzijoje 2024 metais. Be to, automatiškai bilietą į Olimpines žaidynes jau turi ir Prancūzijos komandos, nes Olimpinės žaidynės vyks Prancūzijoje. Kaip pasidalinamos kitos vietos? Vyksta Olimpinių žaidynių kvalifikacinės rungtynės. 

Olimpinių žaidynių kvalifikacinės rungtynės 

Tarptautinės žolės riedulio federacijos organizuojamos kvalifikacinės rungtynės bus žaidžiamos 2024 metų sausio mėnesį. Šiose kvalifikacinėse varžybose gali dalyvauti 7 vyrų komandos iš Europos, bei 8 moterų komandos iš Europos. Jau išsiaiškinome, kad Europos čempionato 2023 čempionai bei Prancūzija turės tiesioginius kelialapius į Olimpines žaidynes, o kitoms komandoms teks pakovoti. Vyrų tarpe, dėl kelialapio į Olimpinių žaidynių kvalifikacines rungtynes galės kovoti Europos čempionato 2023 metų TOP5 komandos (be laimėtojų, kurie keliaus tiesiai į Olimpines žaidybes) bei TOP2 komandos iš Europos čempionato II lygos varžybų. Moterų tarpe, dėl kelialapio į Olimpinių žaidynių kvalifikacines rungtynes galės kovoti Europos čempionato 2023 metų TOP6 komandos (be laimėtojų, kurie keliaus tiesiai į Olimpines žaidybes) bei TOP2 komandos iš Europos čempionato II lygos varžybų. 

300 x 250

Aukščiausioje lygoje rungtyniauja po 8 komandas: 

Moterys: Vokietija, Olandija, Belgija, Ispanija, Anglija, Airija, Škotija, Italija. 

Vyrai: Vokietija, Olandija, Belgija, Anglija, Ispanija, Austrija, Prancūzija, Velsas. 

Įdomu: TOP5 komandos automatiškai galės dalyvauti ir aukščiausios lygos Europos čempionate 2025 metais. Jeigu šalis, kurioje vyks 2025 metų čempionatas, bus tarp TOP12 Europos komandų - ji taip pat turės teisę rungtyniauti Europos čempionate 2025 metais. 

Europos kvalifikacinės rungtynės 

Europos kvalifikacinės rungtynės (kurių metu atrenkamos kitos aukščiausiame Europos čempionate 2025 metais dalyvauti galinčios komandos) bus žaidžiamos 2024 metų rugpjūčio 21-24 dienomis. Europos kvalifikacinėse varžybose dalyvaus 2023 metų Europos čempionato komandos užėmusios 7 ir 8 vietas bei visos kitos komandos kurios dalyvauja Europos čempionato II lygoje. Kvalifikacinių varžybų laimėtojai pateks į Europos čempionato varžybas 2025 metais.