Spausdinti

Ar žinojai, kad Lietuvos žolės riedulininkai yra kviečiami žaisti už užsienio klubus? Apie tai šį kartą kalbėjomės kartu su Jaunimo lyderystės akademijos dalyviais. Svečiuose - Dovilė Kuklienė, Kotryna Kartanovič ir Giedrė Kvilonaitė, kurios pasidalijo savo žaidybine patirtimi už Portugalijos, Turkijos, Italijos, Belgijos ir Anglijos klubus. 

2021 07 29 15 01 53 Window

Įdomiausias klausimas, kaip patekti? Merginos vienareikšmiškai dalijosi, kad vienas iš labiausiai veikiančių būdų - puikiai pasirodyti Lietuvos rinktinių sudėtyje ar klubų sudėtyje, kai rungtyniaujama Europos čempionatuose, nes jų metu ne vienas užsienio klubų treneris ar vadybininkas stebi rungtynes ir planuoja savo klubų sudėtį sekančiam sezonui. Jeigu pamato, tai neretai pakalbina tiesiogiai, ar paprašo kontaktų iš trenerių. Bet tai ne vienintelis būdas rungtyniauti užsienyje. Studijuojantiems, galima pasinaudoti ERASMUS+ mainų programa, kurios pagalba pusę metų ar metus galima mokytis užsienyje, o tuo pačiu pasinaudoti proga rungtyniauti šalyje, kurioje svečiuojamės. Be to, Lietuvos sportininkai neretai gauna pasiūlymų atkeliauti vienam sezonui ar trumpesniam laikotarpiui (merginos gauna kvietimus iš Italijos, Prancūzijos, Turkijos klubų, vaikinai kvietimų sulaukia rečiau, bet atsiveria galimybės žaisti Olandijos ar kituose klubuose). Na, žinoma, visuomet išlieka galimybė rungtyniauti užsienyje ir tokiu atveju, jeigu keliaujate gyventi svetur. 

Kotryna dalijosi, kad Portugalijos merginų komandų lygis yra žemesnis nei Lietuvos, tačiau atmosfera - neįtikėtina! Emocijos liejasi per kraštus, o asmeniniais pasiekimais džiaugiasi visa komanda. 

Giedrė priduria, kad Anglijoje atmosfera taip pat neįtikėtinai puiki. Tačiau kiekvienas klubas turi po keletą komandų. Anglijoje veikia itin daug skirtingo lygio čempionatų, o nukeliauti iki top riedulio komandų yra ilgas kelias. Ir tikrai ne pigus, nes rungtyniaujat Anglijoje, reikės ne tik įsigyti inventorių ir žaidybinę aprangą, tačiau nepamiršti susimokėti ir klubo bei rungtynių mokesčio. 

Kalbant apie profesionalią žolės riedulininko, teisėjo ar trenerio karjerą, Dovilė kviečia rinktis Belgiją, Olandiją ar Vokietiją, nes šios šalys į žolės riedulį žiūri itin atsakingai. 3 metus rugntyniavusi už Belgijos klubą, Dovilė tikra - šią patirtį rekomenduotų visiems, kurie siekia būti profesionaliais žolės riedulininkais. Didelė komanda, asmeninės analizės, kruopščiai suplanuotos treniruotės, įsitraukimas į klubo gyvenimą treniruojant vaikus ir teisėjaujant - viskas suplanuota ir parengta tobulėjimui. 

Nauja žolės riedulio šalis - Turkija, vis dažniau kviečia Lietuvius rungtyniauti savo nacionaliniame čempionate. Kolegos siūlo trumpo laikotarpio kontraktus ir tikrą kultūrinę patirtį. Kotryna šypsosi pasakodama apie Turkiją ir prisimindama, kad tai buvo pirmasis jos oficialiai uždirbtas atlyginimas iš žolės riedulio. 

Italija ir Prancūzija taip pat draugiškai kviečia rungtyniauti vieno-kito sezono metu ir puikiai tinka pasibandymui, arba kelionių ir žolės riedulio derinimui. 

Skamba įdomiai? Visada siūlome pabandyti, pasimokyti naujų gudrybių, o grįžus į Lietuvą jomis dalintis ir plėtotį žolės riedulį savo šalyje. O tuo pačiu skubame priminti, kad rungtyniavimas užsienyje turėtų būti atitinkamai dokumentuotas - prieš išvykstant privaloma gauti patvirtinimą iš Lietuvos žolės riedulio federacijos/klubo, kad tuo laikotarpiu nerungtyniaujate Lietuvoje. Šio dokumento prašo visi užsienio klubai! O besvajojant apie žolės riedulį užsienyje primename, kad Lietuvos žolės riedulio sezonas startuos jau visai netrukus - rudens pradžioje. O iki tol - stebime ir palaikome Lietuvos rinktinių pasirodymus! {jcomments off}